top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıAP Akademi

AP Sınav Tarihini Değiştirebilir miyim?

Güncelleme tarihi: 8 May 2022


AP Sınav Tarihinin Değiştirilmesi / Ramazan Bayramında AP Sınavı

Advanced Placement (AP) programında 34 dersin yılsonu sınavı vardır ve bu sınavlar yılda bir kez Mayıs ayında yapılmaktadır. Diğer 4 dersin yılsonu sınavı yoktur ancak sınav yerine geçen ve yılsonu sınavları ile aynı dönemde teslim edilen performans ödevleri (pefrormance task) veya portföyler (portfolio exam) bulunmaktadır.


Bir dersin sınavına bir yıl içerisinde ancak bir kere girilebilmektedir. Ancak, herhangi bir nedenle normal tarihlerinde AP sınavlarına giremeyen öğrencilere normal sınavlar tamamlandıktan sonra düzenlenen geç sınavlara girme imkanı tanınmaktadır.


Bu sene normal sınavlar Mayıs ayının ilk iki haftasında (2-6 Mayıs ve 9-13 Mayıs 2022) yapılacaktır. Mayıs ayının üçüncü haftasında (17-20 Mayıs 2022) ise geç sınavlar (late testing) yapılacaktır.


Geç sınav haftasındaki AP sınavlarına girebilmek için College Board tarafından belirlenmiş herhangi bir şart yoktur. Öğrenciler kendi durumlarına göre bazı AP sınavlarına normal sınav haftası yerine geç sınav haftasında girmeyi tercih edebilirler. Bu çerçevede, öğrenciler AP sınav başvuru yaparken sınava geç sınav haftasına gireceklerini belirtebilecekleri gibi daha sonra ortaya çıkabilecek durumlar çerçevesinde normal sınav haftasında girecekleri bir sınavın tarihini geç sınav haftasına değiştirmeleri mümkündür.


Ancak, geç sınav haftasında sınava giren öğrencilerin College Board tarafından kabul edilen bir mazeretleri olmadığı takdirde her bir sınav için sınav ücretlerine ilave olarak 40$ ilave geç sınav ücreti (late testing fee) ödemeleri gerekecektir. Geçerli mazereti olanlar ise geç sınav ücreti ödemeden geç sınavlara girebilmektedirler.


Geç sınavlarda normal sınavlarla eşdeğer ancak farklı sorular bulunan sınavlar (alternate exams) kullanılmaktadır. Normal sınav için gönderilen sınav materyallerinin geç sınavlar için kullanılması mümkün değildir.


Ayrıca, normal veya geç tüm sınavlar ancak belirtilen gün ve saatlerde yapılabilmektedir. Bu saatler dışında yapılan sınavlar geçerli olmamaktadır.


College Board Tarafından Geçerli Olarak Kabul Edilen Mazeretler Nelerdir?


Bir öğrencinin geç sınavlara girmesinin sebebi öğrencinin veya sınavı düzenleyen okulun kontrolü dışında ise bu durumda geç sınav ücreti ödenmemektedir. College Board tarafından geç sınavlara ilave ücret ödemeden girmek için geçerli olarak kabul edilen mazeretler aşağıda listelenmiştir:

  • Akademik yarışma/etkinlik

  • Spor yarışması/etkinliği

  • IB veya Cambridge sınavları ile çakışma

  • Ulusal veya bölgesel sınavlarla çakışma

  • Engelliler için uygun koşulların hazır olmaması

  • Bomba ihbarı, yangın alarmı gibi acil durumlar

  • Ciddi yaralanma, hastalık veya aile trajedisi gibi acil durumlar

  • Lise mezuniyeti

  • Dil laboratuvarlarının bazı sınavları aynı anda yapmak için yeterli olmaması

  • Dini günler ve tatiller

  • Okulun seçim, ulusal tatiller veya doğal afetler nedeniyle kapalı olması

  • Grev

  • Öğrencinin mahkemeye gitmesini gerektiren durumlar

  • Normal sınav haftasında aynı gün ve saatte yapıldığı için çakışan AP sınavları

Öğrencinin yukarıda belirtilenler dışında sınavı düzenleyen okuldan kaynaklanan bir nedenle geç sınavlara girmesi gerekirse, geç sınav ücreti öğrenci tarafından değil sınavı düzenleyen okul tarafından ödenmektedir.


Ramazan Bayramına Denk Gelen AP Sınav Tarihlerinin Değiştirilmesi


Yukarıda da yer aldığı üzere College Board tarafından kabul edilen geçerli mazeretler arasında dini günler ve tatiller (Religious/holiday observance) yer almaktadır.


Nitekim geçen sene College Board Ramazan Bayramının ilk günü ile çakıştığı için 13 Mayıs 2021’deki sınavları 17 Mayıs 2021’e kaydırmıştır.


Yurt dışındaki uygulamalarda sadece Ramazan Bayramı’nın ilk gününe denk gelen sınavların geç sınav haftasına ertelendiği görülebilmektedir. Bununla birlikte Ramazan Bayramı’na denk gelen tüm (2-4 Mayıs 2022) sınavların geç sınav ücreti ödenmeden geç sınav haftasına ertelenmesi mümkündür.


Sınav Tarihleri Nasıl ve Ne Zamana Kadar Değiştirilebiliyor?


AP sınavlarına öğrencilerin doğrudan başvuru yapmaları mümkün değildir. Başvuruların AP sınavlarını düzenleyen bir okul aracılığıyla yapılması gerekmektedir. Aynı şekilde öğrencilerin sınav tarihlerini doğrudan değiştirmeleri de mümkün değildir. Değişiklik taleplerini sınava girecekleri okula bildirmeleri ve değişikliklerin bu okulun AP Koordinatörü tarafından yapılması gerekmektedir.

Okulların AP sınav başvuruları College Board tarafından geç başvuru döneminden (15 Mart 2022) sonra işleme alınmakta ve sınav materyalleri Nisan ayında sınavı düzenleyecek okullara gönderilmektedir. Dolayısıyla, sınav başvurularının işleme alınmasından önce geç sınav haftasında sınava girme başvurusu yapılmışsa geç sınavlara ilişkin materyaller de normal sınav materyalleri ile birlikte sınavı düzenleyecek okullara gönderilmektedir. Aksi takdirde geç sınav materyallerinin ayrıca gönderilmesi gerekmektedir.


Öğrencinin bir AP sınavına geç sınav haftasında gireceği normal sınav başvuru döneminde (15 Kasım 2021) veya geç başvuru döneminde (15 Mart 2022) belli ise sınav başvurusunun buna göre yapılması veya güncellenmesi uygun olacaktır.


Bununla birlikte, AP sınav başvurularının sona erdiği 15 Mart 2022 tarihinden sonra 6 Mayıs 2022 tarihine kadar AP sınavına geç sınav haftasında girmek için talepte bulunabilmektedir.


6 Mayıs 2022 tarihinden sonra acil bir durum oluşması (örneğin öğrencinin normal sınav günü hastalanması) halinde ise öğrencinin en kısa zamanda sınava gireceği okulun AP Koordinatörüne başvurması, onun da College Board ile iletişime geçmesi gerekmektedir. Bu durumda eğer geç sınav materyallerinin sınav zamanına kadar gönderilmesi mümkün ise gönderilebilecek ve öğrenci geç sınava girebilecektir.


AP Sınav Tarihi Değişikliklerinde Nelere Dikkat Edilmelidir?


Öğrencilerin AP sınavlarına normal sınav haftası yerine geç sınav haftasında girebilmeleri önemli ancak sınırlı bir esneklik sağlamaktadır.


Ders notunun bir kısmını veya tamamını oluşturan ve AP Seminar, AP Research, AP Computer Science Principles, AP 2-D Art and Design, AP 3-D Art and Design AP Drawing dersleri kapsamında hazırlanan performans ödevleri ve portföylerin teslim edilme tarihleri tektir. Bunlar için geç teslim etme tarihi bulunmamaktadır.


Geç AP sınavları da normal AP sınavları gibi ancak belirlenen tarih ve saatlerde yapılabilmektedir. Bunun dışında mazeret sınavları yapılmamaktadır. Dolayısıyla, geç sınav haftasında yapılan AP sınavlarına da giremeyen öğrenciler ancak bir sonraki sene yapılacak AP sınavlarına girebileceklerdir.


Geç sınav haftasında 34 AP sınavı sadece 4 günde ve 8 oturumda yapılmaktadır. Bu nedenle, öğrencilerin geç sınav haftasında sınava girilebilmeleri için sınav programının da uygun olması gerekmektedir.


AP sınavları College Board’un ABD’deki merkezinden öğrenciye ve sınav oturumuna özel olarak gönderilmektedir. Dolayısıyla, bir öğrenci için gönderilen sınav başka bir öğrenci için veya normal sınav haftası için gönderilen sınav geç sınav için kullanılamamaktadır. Bu nedenle öğrencilerin, özellikle acil durumlarda, geç sınav başvuruları için gecikmeden sınava girecekleri okulun AP koordinatörüne başvurmaları gerekmektedir.


AP Akademi Eğitim Danışmanlığı


AP sınavları hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için 2022 AP Sınav Takvimi sayfamızı inceleyebilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

AP Akademi | AP Özel Ders | Advanced Placement

AP Akademi, AP ders içerikleri yanında AP programı hakkında da kapsamlı bilgi ve tecrübe sahibi Boğaziçi ve Bilkent mezunu hocalarıyla online veya yüz yüze AP özel dersi ve eğitim danışmanlığı için doğru adrestir.

531 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page